Klikk-Hoya

fredag 9. desember 2011

9.desember Anna

Anna, 9 desember
Minnedage for den hellige Anna, Jomfru Marias mor. 26.juli og 9.desember. I Norge fastsatte erkebiskop Aslak Bolt i 1436 at Anna skulle dyrkes 9. desember, bortsett fra i Oslo og Stavanger bispedømmer. Begge dagene er merkedager i folkelig tradisjon.
I Seljord var Anna i desember merkedag for klesvask til jul, på Sunnmøre og Romerike skulle julebryggingen ta til da. Anna i juli var regndag og spådde våt høst; i Verdal kalte de den Anna Røytrauv og på Toten Anna Pissihose.
Merket på primstaven kan være en kanne, en kvinne, et kors, et hode eller en gren.
Kilde: store norske leksikon

Om Anna
Anna var ifølge tradisjonen Jomfru Marias mor. I kristen tradisjon har hun dermed en spesiell rolle, som oppdrager for Maria og som mormor til Jesus Kristus. Dette er spesielt fremtredende i de kirker som praktiserer helgenkult. Verken hun eller mannen Joakim er nevnt i Det nye testamente. Det eldste skriftet som nevner dem er Jakobs protoevangelium (det eldste kjente fortellingen om Marias mor) fra ca år 150-200. Det er ingen grunn til å feste lit til det som en historisk korrekt fremstilling. Men i mangel på kunnskap om dem kalles de Anna og Joakim.
Hun er ofte kjent under tilnavnet Anna selvtredje, som refererer til den vanligste fremstillingen av henne i kunsten: Sittende med Jomfru Maria på fanget, som i sin tur har Jesusbarnet på fanget. I Den katolske kirke er hun formelt omtalt som «Guds allerhelligste mors hellige mor». Hun feires i vestkirken sammen med sin mann Joakim den 26.juli. Det er også en tilleggsfest den 9.desember, dagen etter festen for Marias uplettede unnfangelse.

Anna var før reformasjonen (da Martin Luther den 31.okt.1517 slo sine 95 teser mot avlatskandelen opp på døren til slottskirken i Wittenberg) en viktig helgen i Norge. Dette skyldes dels at hun var vernehelgen for en rekke grupper, men også at flere ordenssamfunn fremmet kulten for Anna og Joakim, ikke minst fordi de var et forbilde for ektepar. Anna ble også sett som bildet på den perfekte mormor.

Relikviene hennes skal ha blitt brakt til Konstantinopel i år 710. I år 1333 var de fortsatt i Hagia Sofia (nå i Istanbul, den gang bysantisk/gresk kirke). Relikviene ble så delt mellom Jerusalem og Roma; i Roma har man avbildninger av henne fra det 8.århundre i Sta. Maria Antigua, så hennes kult er svært gammel der.

Senere har en rekke steder hevdet at de har relikvier fra Anna: Düren i Rhinland Tyskland påstår de har hodet, Wien sier de har en arm, Apt-en-Provence, Canterbury, Reading og Durham. Ifølge tradisjonen i Apt ble hennes legeme bragt dit av Lasarus (venn av Jesus), gjemt av Auspicius (hvem nå det er?) i det 4.århundre og så gjenfunnet under Karl den Store (fransk Keiser år 741-841). I 1664 ble de lagt i et vakkert kapell. Hodet ble ifølge en annen tradisjon oppbevart i Mainz inntil 1510, da det ble stjålet og bragt til Düren.
Det er ikke samsvar mellom de forskjellige tradisjoner, og det er derfor ingen sikker viten om hvorvidt noen av de angivelige relikvier er ekte.
Kilde: wikipedia

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar